2. huhtikuuta 2010

Paastojuoman valmistus

K. A. Beyrin Sitruunamehupaasto-kirjan mukaan litra juomaa valmistuu seuraavanlaisesti:

1/2 - 3/4 dl vasta puristettua sitruunamehua
1/2 - 3/4 dl vaahtera-palmusiirappia
ripaus cayennepippuria
raikasta vettä

Itsehän en tietenkään lukenut/ajatellut riittävän tarkkaan, vaan laskin kannuun ensin litran vettän ja lisäsin siihen muut aineet. Tällöinhän juomaa tuleekin itseasiassa 1,1 litraa. Sillä ei ole kuitenkaan mitään väliä, ja mielestäni se on jostain syystä helpompi tehdä noin. Tuleepahan ainakin juotua enemmän nestettä.

1/2 desiin sitruunamehua kuluu kokemukseni mukaan aika tasan yksi pienehkö sitruuna. Joten turha sitä on mitalla mitata. Varsinkin kun määrä ei ole niin tarkka.

Luin jostain (Eh, kuulostaa tosi hataralle, mutta luin kyllä useammastakin paikasta.), että paastolla ollessa pitäisi vuorokauden kalorimäärän pysyä alle 400 kcal. Litrassa vaahtera-palmusiirappia on 2640kcal, joten desissä on silloin 264kcal. Jos tekisin vuorokaudessa juomaa 3 litraa niin, että litraan laittaisin siirappia 1/2 dl, tulisi kokonaiskalorimääräksi 396kcal, mikä on vähän liian lähellä tuota 400kcal. Vähintään 3l pitäisi nestettä kuitenkin päivässä juoda, joten päädyin siihen, että teen juomaa päivässä 2 litraa (eli saan 264kcal) ja juon lisäksi vähintään litran vettä tai vettä, johon on puristettu sitruunaa.

Ja juomaan muuten kannattaa laittaa lisäksi jääpaloja, jotka tekevät siitä raikkaudellaan huomattavasti paremman makuista! Eihän maku muutenkaan paha ole, mutta siirapin aiheuttama makeus saattaa alkaa nopeasti tökkiä. Pippuri ei maistu juomassa juurikaan, joten sitä on turha pelätä, kuten itse aluksi tein.

Kuva MadalBalin (luontaistuotteiden tukkuliike) sivuilta, joilta löytyy myös ohjeita sitruunamehupaaston pitämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti