8. huhtikuuta 2010

7. päivä, aamu

"Ihminen käyttää suurimman osan ajastaan kehittäessään sairauksia, ja loppuajan hän käyttää yrittäessään päästä niistä eroon - ellei hän kuole kesken näitä ponnisteluja." (K. A. Beyer)

Edelliseen viitaten Sitruunamehupaasto-kirja sisältää siis paljon myös yleistä puhetta luonnonmukaisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Eli siis "aamu". Nousin aikoja sitten ja meinasin silloin tulla kirjoittamaan tätä, mutta olo olikin niin väsynyt ja ärtynyt, että palasin sänkyyn paastojuoman kera tankkaamaan voimia. Ainakin itselleni on siis tärkeää juoda paljon aamulla, koska yön aikana verensokeri ehtii nähtävästi laskea niin paljon.

Nälkä ei juurikaan ole. Vähän väsynyt olo.

Paaston aikana ei saa syödä tai juoda mitään muuta kuin paastojuomaa, vettä ja yrttiteetä. Ei myöskään esim. vitamiinitabletteja. Periaatteessa kaikki lääkkeetkin ovat kiellettyjä, mutta tietenkin aina kannattaa toimia tilanteen mukaan eikä suinpäin jättää lääkitystään pois. Kuten kaikkialla, kehotetaan paasto-ohjeissakin neuvottelemaan asiasta hoitavan lääkärin kanssa. Uskoisin, että suurin osa lääkäreistä ei suosittelen oikeasti tarpeeseen käytetyn lääkkeen keskeyttämistä tai yhtäkkistä pois jättämistä. Ja ehkä se onkin juuri parasta niin, ei kai vaikutuksista voi tietää. Riippuu myös siitä, miksi lääke on alunperin määrätty. En ole itse koskaan joutunut käyttämään mitään "kuole tai ota tämä lääke" -tyyppistä valmistetta, joten en ole paras puhumaan asiasta. Ihmiset käyttävät kuitenkin paljon myös turhia lääkkeitä oireisiin, jotka olisi kauaskantoisempaa hoitaa toisin. Osa lääkkeistä vaikuttaa myös oireiden aiheuttajaan, mutta monet pelkästään oireisiin. Jokainen tietää (tai pitäisi tietää) parhaiten itse, mitä tarvitsee.

"... Poikkeuksena on se, kun sairauden vuoksi joutuu syömään lääkärin määräämiä lääkkeitä. Periaatteessa myös nämä lääkkeet häiritsevät puhdistautumista. Puhdistuminen kohentaa elimistön hyvinvointia ja paaston jälkeen lääkkeiden tarve saattaa hävitä itsestään." (K. A. Beyer) Kirjan mukaan verenpaine laskee paaston myötä normaalille tasolle, ja verenpainelääkkeet tulevat siis turhiksi. Kroonisten tautien (esim. ihottuma) oireet saattavat myös hetkellisesti voimistua paaston aikana.

Itse olen yhä ottanut allergialääkkeen joka aamu (paitsi tänään muuten unohdin), koska yleensä jos en ota sitä, tulee minulle jo heti saman päivän aikana nuha, nenä menee tukkoon ja silmät vuotavat sekä olo on yleisesti kuumeoloisen kipeä. Riippumatta siitä, missä olen tai mitä teen. Allergialääkkeen lopetus on seuraavan paaston asia, ei liikaa kaikkea yhdellä kertaa.

Aamupainoni oli 54,1kg eli eiliseen verrattuna -0,5kg.

K. A. Beyerin kirjan mukaan "Paino pysyy usein samana paaston jälkeenkin. Painon väheneminen ei silloin ole johtunut ainoastaan nesteen poistumisesta, vaan rasvakerrosta on todella hävinnyt. Stanley Burroughs kirjoittaa: "Tämän hoidon avulla rasva kirjaimellisesti liukenee pois." Suuri painonpudotus onkin selitettävissä vain näin. Jos ihmisen täytyisi ensin polttaa kaikki ylimääräinen rasva pois, laihtuminen kestäisi kauemmin." (Stanley Burroughs on siis alkuperäinen Sitruunamehupaaston kehittäjä.)

Jäin miettimään tuota rasvan liukenemista, koska en ole koskaan kuullut sellaisesta. Onkohan tuo käsitys vanhentunut (teos kirjoitettu 1988) vai onko väite tosi? Yritin hetken aikaa etsiä tietoa netistä, mutta en löytänyt mitään. Hmm. Olen kyllä skeptinen tuon asian suhteen, kunnes joku muuta todistaa. Siihen en osaa sanoa mitään, onko minusta poistunut vain nestettä vai myös rasvaa.

Toisaalta olen lukenut, että paaston aikana laskenut paino palautuu yleensä entiselleen, koska laskeminen on johtunut vain vedestä, eikä rasvaa paaston aikana yleensä pala, ellei ole kyse yli 10 päivän paastosta.

4 kommenttia:

  1. Hei, tiedätkö voiko tuon paaston aikana juoda raanaveden sijaan vichyvettä?

    VastaaPoista
  2. En varsinaisesti tiedä, mutta itse en ainakaan korvaisi vettä vichyllä enkä kyllä suosittelisi muittenkaan niin tekevän. Vesi on kuitenkin paljon neutraalimpi aine. En tiedä tarkkaan, millaista suolaa tai suoloja vichy sisältää, mutta tuskin mitään luonnollista, kun se on kuitenkin ihan keinotekoisesti valmistettu juoma.

    Suolavettä voi lukemani mukaan käyttää apuna suolenpuhdistuksessa (Saa suolen toimimaan ja kaiken pitäisi tulla ulos puolessa tunnissa. En ole itse kokeillut.), mutta siinäkin kehotetaan ehdottomasti käyttämään merisuolaa eikä tavallista "huonoa" ruokasuolaa.

    VastaaPoista
  3. Vichyvettä ei suositella, liikaa natriumia paastolaiselle.

    VastaaPoista
  4. parkinson lääkitys ?
    ei voi jätää pois!Lääkärni sanoi voi aloittaa paaston mutta on huolehdittava
    että on paljon kuituja!!

    VastaaPoista